Miley Cyrus: haar 10 beste nummers gerangschikt, van ‘Midnight Sky’ tot ‘Party in the USA’

27 Nov 2020

Miley Cyrus: haar 10 beste nummers gerangschikt, van ‘Midnight Sky’ tot ‘Party in the USA’

27 Nov 2020

Wie is Miley Cyrus? Het is een van de meest meeslepende popcultuurmysteries van onze tijd. Is ze een levendige muzikale kameleon die zich terdege bewust is van haar fouten en tegenstrijdigheden? Of een soort sonische bloedzuiger, die zich genadeloos onderdompelt in genres die ze niet helemaal begrijpt? In de loop van haar roem - al 14 jaar, hoewel het op de een of andere manier zowel langer als korter aanvoelt - is ze van al het bovenstaande beschuldigd. Zelfs Cyrus kent waarschijnlijk de waarheid niet.

Wat duidelijk is, is dat de 28-jarige een van de meest fascinerende discografieën in de moderne muziek heeft. Het is er een die tientallen verschillende modi en genres absorbeert en handig de eb en vloed van de Top 40 van de afgelopen twee decennia in kaart brengt. Behalve wanneer het helemaal niet zo is, draait Cyrus zich om in wilde experimenten met bewonderenswaardige moed.

Terwijl Cyrus haar zevende album uitbrengt, getiteld Plastic Hearts en met samenwerkingen met iedereen, van Dua Lipa tot Billy Idol, hebben we heeft haar 10 beste nummers tot nu toe gerangschikt.

10. Party in de VS

Als je voorbij kunt komen aan het feit dat de achtergrondzang van co-schrijver Jessie J zich herhaaldelijk en met aandrang een weg baant door de mix, dan is "Party in the USA" een onmiskenbare popklassieker. Vol luchtige eigenzinnigheid uit 2009, voelt het als een volkslied voor de vreugde van adolescenten.

9. Rooting for My Baby

Cyrus 'album Bangerz uit 2013, dat haar naar de legitimiteit van de hitparade en een storm van slechte pers bracht, was een opzichtige daad van hiphop-cosplay die is verouderd als melk. De nummers die werken, voorspellen echter veel van waar ze zou eindigen. "Rooting for My Baby", begraven aan het einde van een rommelig album, is een quasi-fakkelnummer over romantische toxiciteit, waarbij Cyrus trillende vocalen levert over een eenvoudige gitaar, met dank aan producer Pharrell Williams.

8. Begin helemaal opnieuw

Cyrus 'vroege Hannah Montana-popcarrière, die zich op de een of andere manier uitstrekte tot acht albums als haar alter ego van Disney Channel, zit vol met niet-aflatende kaas om alleen van te genieten voor semi-ironische nostalgische doeleinden. Dan is er "Start All Over", een echt geweldig poppunknummer, mede geschreven door cult Avril-spawn Fefe Dobson. Het heeft een heerlijke levendige energie die doet denken aan vintage Lindsay Lohan-platen. Dat is een goede zaak, heel erg bedankt.

7. Younger Now

"Younger Now" begint met hevige regenval en een kwakende kikker, waarmee een album met dezelfde naam wordt afgetrapt dat hiphop inruilde voor aardse folkrock. Het record uit 2017 was een polariserende bocht naar links voor critici en fans, maar ook een commerciële ramp. Het titelnummer is echter een onmiskenbaar hoogtepunt, aangezien Cyrus terugkijkt op haar verschillende gedaanten door de jaren heen met een volwassen, inhoudelijke waardering.

6. Adore You

Het openingsnummer op Bangerz is veel subtieler dan veel van wat volgt. Het is meeslepend en romantisch en viert een nieuwe liefde, met Oren Yoel's productie vol melodramatische Fiona Apple-achtige drums en trapsgewijze pianotoetsen. Dat Cyrus er een video voor heeft gemaakt die eruitziet als een uitgelekte sekstape is zo hilarisch, zo onzinnig, en dus 2013 Miley.

5. BB Talk

Een echte curveball van een nummer, een die zelfs opvalt op een album met gekke psychedelica, Miley Cyrus en Her Dead Petz (2015) was het resultaat van Cyrus 'samenwerkingen met Wayne Coyne van The Flaming Lips , en het schittert met de verwarrende wazigheid van een rokerige hotbox. Opvallende track "BB Talk" neemt de vorm aan van een kruipende stroom van bewustzijn gesproken over romantische snaren, Cyrus monoloog over een vriend die veel te schattig voor haar is om te hanteren.

4. Slide Away

Een prachtige ode om eindelijk uit een romantische ontkenning te komen, "Slide Away" werd geïnspireerd door Cyrus 'scheiding van acteur Liam Hemsworth. Haar stem is melancholisch en teder, maar het is de productie die het maakt - weelderige strijkers, zang die over elkaar heen lijken te vallen en geklets op de achtergrond dat doet denken aan Janet Jackson uit de late jaren negentig.

3. Mother's Daughter

Een griezelige triomf die de aftrap was voor Cyrus 'EP uit 2019 She is Coming, "Mother's Daughter" is in wezen Bangerz goed gedaan. Het sprankelt van verstandige humor ("Ik ben gemeen, ik ben slecht / moet iets in het water zijn, of dat ik de dochter van mijn moeder ben"), voelt eerder persoonlijk dan performatief aan, en de productie ervan zit vol met kolkende synths en subtiele hiphopdrums.

2. Midnight Sky

Cyrus 'nieuwste transformatie wordt geleverd met een mul en Debbie Harry's bloedrode lippenstift. "Midnight Sky", een sensueel stukje synthpop van Plastic Hearts, heeft veel van zijn genialiteit te danken aan de interpolatie van Stevie Nicks '"Edge of Seventeen", maar het is ook een bewijs dat Cyrus zichzelf muzikaal vindt. Haar zang is heerlijk krassend, ze klinkt krachtig en uitdagend, en er is eindelijk een prachtige symmetrie tussen Cyrus 'lyriek, haar vocale kracht en haar onmiskenbare showmanschap - daarvoor hadden ze vaak de neiging om op gespannen voet te staan.

1. Wrecking Ball

Nooit was een titel zo geschikt. "Wrecking Ball" is een blockbuster van een track, een powerballad vol verdriet en woede. Het is ook Cyrus door en door, van die elegante strijd tussen stille tederheid en dramatische bombast tot de vrolijke provocatie van zijn video. Het slaat nergens op dat Cyrus verleidelijk hamers aan het likken is terwijl hij huilt om een ​​relatie, maar is het zelfs een Miley Cyrus-nummer als je niet een beetje in de war bent?